geschiedenis

Strip

Strip: is het Engelse woord voor 'strook', of 'reep'. In een stripverhaal vertel je een verhaal met een serie plaatjes.
Plaatjes zijn vaak makkelijker te begrijpen dan geschreven tekst. Denk maar eens aan verkeersborden, of de tekeningen die op een vliegveld als wegwijzers worden gebruikt. Plaatjes zijn ook veel leuker om naar te kijken. Daarom vrolijken ze saaie schoolboeken vaak met tekeningen op! De meeste strips hebben ook tekst. Soms staat die onder de stripplaatjes. Meestal staat tekst ín de plaatjes: in ballonnetjes. Korte uitleg, zoals 'De volgende morgen...', staat in blokjes. Geluidseffecten ('KNAL!' 'BOEM!') staan los in de plaatjes

 

Voorbeelden:

  • Asterix en obelix
  • Donald duck
  • Kuifje
  • Fokke en sukke
  • Heinz
  • Lucky luke
  • Suske en wiske
  • Sjors en sjimmie

 

Strips in de Krant

 

Wat lees jij snel als je de Taptoe krijgt? Juist, de strips.
Meer dan honderd jaar geleden waren er in New York twee bekende krantenuitgevers: Joseph Pulitzer en William Randolph Hearst. Zij wilden allebei elke dag zo veel mogelijk kranten verkopen. Op een keer merkten ze dat mensen het leuk vonden als er grappige tekeningen in hun kranten stonden: strips. Dan verkochten ze wel twee keer zo veel kranten als anders. Dus met strips konden ze veel geld verdienen! Dat werd knokken. De uitgevers wilden allebei de beste tekenaars hebben. Die probeerden ze zelfs van elkaar af te pikken. Er moesten ook steeds méér strips in de krant. Eerst één bladzijde per week, al snel acht per week. En later moesten de tekenaars elke dag een strip maken.
De eerste beroemde krantenstrips waren allemaal grappig, zoals 'Buster Brown', 'The Katzenjammer Kids' en 'Mutt and Jeff'. Later kwamen er ook spannende strips. Bijvoorbeeld 'Buck Rogers', 'Tarzan', 'Prince Valiant', 'Dick Tracy'.
De strip 'The Katzenjammer Kids' is begonnen in 1897, en wordt nu nog steeds elke dag gemaakt! Door een andere tekenaar, natuurlijk.

Stripboeken 

 

Strips begonnen dus als een trucje om meer kranten te verkopen. Pas later werden er stripboekjes gemaakt met alleen maar strips erin.
Een van die eerste stripboekjes ging over een kind van een andere planeet. Hij komt op aarde, en blijkt hier supersterk te zijn. Het ruimtekind trekt een kleurig pakje aan en begint boeven te vangen: 'Superman'.
Superman was een enorm succes. Er werden al snel méér strips gemaakt over superhelden: 'Batman', 'Flash', 'Wonder Woman' en nog veel meer.
Zulke superheldenstrips worden nog steeds gemaakt. Batman en Superman zijn er nog steeds. Maar de 'X-Men' zijn nu veel populairder.